Låna trots betalningsanmärkningar

Låna trots betalningsanmärkningar

Om du någon gång under de senaste åren varit så sen med att betala en räkning att du dragit på dig en betalningsanmärkning kan det bli svårt att låna pengar, hur din ekonomi i övrigt än ser ut. Det är helt enkelt något som sänker din kreditvärdighet rejält.

Hos de flesta långivare är det ett grundkriterium att man ska vara fri från betalningsanmärkningar för att få låna. Så länge du inte har en obetald skuld till Kronofogden är det dock inte helt kört.

Hur hittar man långivare som accepterar betalningsanmärkningar?

Lånemarknaden har utvecklats enormt mycket de senaste åren och konkurrensen om dig som låntagare är hård. Det innebär att det inte är omöjligt att få ett lån trots betalningsanmärkningar. Det finns tvärtom flera långivare som specialiserat sig på att låna ut till personer med lite sämre kreditvärdighet. Du kan antingen själv göra sökningar på “lån med betalningsanmärkningar” eller använda låneförmedlare som för din räkning tar in anbud från många banker och kreditinstitut.

Var beredd på att du kommer att få betala mer i ränta om du har en eller eller flera betalningsanmärkningar jämfört med om du inte har några. Anledningen till det är att långivaren tar en större risk. Rent statistiskt är det troligare att en person med anmärkningar kommer att slarva med att betala tillbaka än en låntagare som inte har några anmärkningar. Om du har möjlighet att vänta med att ansöka om ett lån tills anmärkningarna försvunnit så tjänar du på det. En anmärkning finns kvar i systemet i tre år.

Vad krävs för att man ska få låna med anmärkningar?

Alla långivare gör egna bedömningar utifrån den kreditupplysning de begär in från ett kreditupplysningsföretag. Vad som krävs för att du ska få låna trots betalningsanmärkningar kan variera lite, men här följer några riktlinjer:

  • Antalet betalningsanmärkningar har betydelse. Det är lättare att få låna om du har en eller två än om det handlar om många
  • Om du just fått en betalningsanmärkning är det mer problematiskt än om anmärkningarna är ett par år gamla
  • En hög taxerad inkomst kan kompensera för betalningsanmärkningar
  • Ibland kan det spela roll hur du fått din anmärkning, om du inte betalat tillbaka ett lån av den typ du ansöker om anses det vara extra problematiskt
  • Det kan vara lättare att bli beviljad att låna ett lite mindre belopp om du har betalningsanmärkningar, för att senare ansöka om större lån från samma företag, då du har bevisat att du betalar tillbaka i tid

 

dante