Peer-to-peer lån

Peer-to-peer lån

Peer-to-peer betyder person till person. Begreppet förekommer i många olika sammanhang idag, där affärer görs upp mellan privatpersoner med hjälp av en smidig teknisk plattform, istället för att man som konsument vänder sig till ett vanligt företag. Appen Uber är ett exempel på detta. Istället för att ringa ett vanligt taxibolag använder du appen som sätter dig i förbindelse med någon som vill tjäna lite pengar på att köra dig i sin egen bil. Nu har peer-to-peer tagit sig in i bankvärlden! Airbnb, som är en marknadsplats där privatpersoner hyr ut boende till andra privatpersoner, bygger också på detta koncept.

Peer-to-peer lån är möjliga tack vare företag som tillhandahåller en mötesplats där låntagare och långivare sätts i förbindelse med varandra och kommer överens om villkoren för ett lån. Du kan alltså använda peer-to-peer lån som en typ av investering om du har har pengar över, eller som ett sätt att låna pengar utan att behöva gå till banken.

Hur ser storbankerna på detta?

Än så länge är peer-to-peer utlåning ett ganska marginellt fenomen sett i relation till de enorma summa som hanteras av de etablerade bankerna. Banker erbjuder dessutom en mycket bredare service än företag som skapar möjlighet till peer-to-peer utlåning. Vi kan dock vara ganska säkra på att storbankernas analytiker noga följer utvecklingen. Om peer-to-peer innebär att både låntagare och långivare får bättre villkor än på banken, kommer vi att få se en massflykt från bankerna. Om inte de, som en konsekvens av peer-to-peer, ändrar sina räntor.

Många som lånar ut eller lånar via peer-to-peer är ideologisk drivna. De ser det som ett självändamål att delta i en rörelse som kanske på allvar kan ta upp kampen med bankväsendet. Peer-to-peer har stort momentum idag. Inte minst tack vare framgångarna för kryptovalutor som Bitcoin. Där handlar det också om att pengar byta ägare utan inblandning av någon bank.

Vilka garantier har den som lånar ut genom peer-to-peer?

Alla investeringar innebär att du tar en risk. Om du bara har pengarna på ett sparkonto på banken tror du kanske att din investering är helt säker, men räntan är så låg idag att penningvärdet sjunker, på grund av inflationen. På en peer-to-peer plattform kan du som lånar bli erbjuden lägre ränta än på banken, samtidigt som du som lånar ut får högre ränta än på sparkontot.

Systemet står och faller med att långivarna kan lita på att de får tillbaka sina pengar. Därför genomför de som skapar en plattform för peer-to-peer en noggrann kreditprövning av alla som vill låna. Det kan alltså vara något svårare att låna pengar peer-to-peer än att teckna ett vanligt snabblån. Det är dock lika enkelt att ansöka om ett lån, och pengarna kan ofta betalas ut väldigt snabbt. Ett par av de snabbast växande företagen i Sverige idag, inom området finansteknologi, ägnar sig åt just peer-to-peer utlåning. Detta är alltså ett koncept som kommer starkt just nu, både i Sverige och i utlandet.

Sammanfattning

  • Utlåning peer-to-peer är lån mellan privatpersoner på en plattform som gör det väldigt säkert
  • Räkna med bättre räntor än vad du erbjuds på banken för både lån och sparande
  • Ett företag som erbjuder peer-to-peer lån kan liknas vid en marknadsplats, där köpare och säljare kan utbyta tjänster. Företaget lånar alltså inte ut egna pengar men genomför en kreditprövning på alla som vill låna.
  • Konceptet är relativt nytt men har blivit en stor framgång, om den positiva utveckling fortsätter kan peer-to-peer komma att påverka bankernas roll i samhället.
dante