Samlingslån och skuldsanering

Samlingslån och skuldsanering

En särskild typ av lån som idag marknadsförs av många banker och andra långivare är så kallade samlingslån. Poängen med dessa är att du kan använda dem till att betala tillbaka olika smålån och krediter som du dragit på dig som är onödigt dyra. För att det ska vara någon vits med det behöver alltså samlingslånet kosta mindre än vad du betalar sammanlagt för de mindre lånen. Och så är det oftast!

Skuldsanering är en term som innebär att man kan få en del av sina skulder avskrivna, och sedan en avbetalningsplan att följa. Det betyder att man får leva på existensminimum en tid medan man betalar så mycket som möjligt av sin resterande skuld. Det är ett sätt att komma på fötter igen om man hamnat i ekonomiskt trångmål. Det är dock svårt att bli beviljad skuldsanering. Då kan det vara ett bra alternativ att istället ansöka om ett samlingslån.

Var och hur ansöker man om ett samlingslån?

Samlingslån är faktiskt en av de mest populära formerna av lån idag. Det är ganska enkelt att hitta långivare som erbjuder detta. Samlingslån är på väg att bli en etablerad term och den används av många företag i branschen. Saneringslån är ett annat namn på samma lån. När du jämför lån online kan du använda en särskild söktjänst där du anger att det är just denna typ av lån du är intresserad av. Sen får du in anbud utifrån de kriterier och uppgifter om dig själv som du angett vid ansökan.

Ett ännu enklare sätt att ansöka om ett samlingslån på är att anlita en låneförmedlare. Det är företag som sysslar med att begära in uppgifter från många långivare för din räkning. Detta så att du sparar tid, samtidigt som det inte tas en massa kreditupplysningar på dig.

Vad ska man tänka på innan man ansöker om ett samlingslån?

  • Om du blir beviljad ett samlingslån måste du använda det till att lösa dyrare lån och inte till konsumtion
  • Samlingslån har inte alltid så bra ränta, men den är i regel bättre än om du har dyra smålån och krediter
  • Du ska alltid jämföra lån innan du bestämmer dig för vilken långivare du vill anlita
  • Om du har en medsökande kan du ofta få bättre villkor än om du söker ensam
dante