Information om ränta

Information om ränta

Ränta plus avgifter avgör hur mycket du får betala för att låna pengar. I många svenska hushåll är lånen så pass höga att räntan är en av de största utgiftsposterna, månad efter månad. Här ska vi titta på vilka faktorer som avgör vad du får betala i ränta och vad du kan göra för att få ner den.

Sverige har rekordlåga räntor

Reporäntan, Riksbankens styrränta, har stor betydelse för det allmänna ränteläget i landet. Reporäntan har länge legat på historiskt låga nivåer i Sverige och det betyder att det är billigare att låna pengar här än i många andra länder.

Hur mycket och hur länge behöver du låna?

En annan faktor som i hög grad påverkar vad du får betala i ränta på ditt lån är hur stort belopp det handlar om och hur lång uppläggningstid du vill ha. Lån på stora belopp som du återbetalar långsamt har mycket lägre ränta än om du tar ett snabblån som du sedan betalar tillbaka på en eller ett par månader. Långivaren ger helt enkelt en rabatt på räntan till kunder som lånar mer och längre.

Dina ekonomiska förutsättningar är avgörande

I regel sätts räntan på ett lån utifrån resultatet av en kreditprövning. Har du god ekonomi kan du räkna med lägre ränta än om du har betalningsanmärkningar. Är din ekonomi i oordning vill du helt enkelt ha kompensation för den ökade risk det innebär att låna ut till dig. Det som avgör vad får betala i ränta på ett lån är alltså:

  • Den statliga reporäntan
  • Storleken på det belopp du vill låna och hur lång uppläggningstid du vill att lånet ska ha
  • Din egen kreditvärdighet som framkommer under kreditprövningen

Hur sänker man sin ränta?

Du kan sänka räntan genom att förbättra din kreditvärdighet. Om du kan höja din inkomst och vänta till eventuella betalningsanmärkningar försvinner så kommer du att kunna få lägre ränta när du lånar pengar. Ett annat tips är att jämföra lån. Det finns många banker och andra kreditinstitut som som vill ha dig som kund. Välj den aktör som har de bästa villkoren. Ofta kan du själv förhandla om räntan om det gäller mycket pengar, till exempel ett bolån.

dante